Dobrodošli v spletni trgovini Alaja!

Lanolin brezvodni 250g (Adeps Lane)

Razpoložljivost: Na zalogi

9,90 €

Bodite prvi in ocenite ta artikel

Lanolin brezvodni 250g (Adeps Lane)

Lanolin brezvodni (Adeps Lane) ali volnena mast je voskasta snov pridobljena iz ovčje rune. Lanolin brezvodni se pogosto uporablja v kozmetični industriji saj je odličen vlažilec in regenerator kože in las ter naravni emulgator.

Lanolin ovce izločajo preko žlez lojnic, njegova naloga je, da ohranja ovčjo volno mehko ter hkrati zaščiti kožo pred vremenskimi vplivi in vnetji. Lanolin je izredno kompatibilen s človeško kožo saj je podoben podkožnemu sebumu, zato se veliko uporablja v kozmetični in farmacevtski industriji. Največkrat se dodaja v kreme, mazila, šminke, balzame za ustnice in maske za lase. Že dolgo je znano, da je izredno dober emolient, saj zadrži dvakratnik lastne teže vode. Kožo zmehča in jo naredi bolj prožno, ker na povrhnjici lanolin naredi začasni zaščitni film, preprečuje izgubo vlage. Poleg tega pripomore k večji elastičnosti ter k hitrejši regeneraciji popokane, suhe in zaradi vremenskih vplivov poškodovane kože. Nosečnice ga pogosto uporabljajo v kozmetičnih izdelkih za preprečevanje strij, doječe matere pa z njim mažejo popokane ali poškodovane bradavičke. Surov vosek po stiskanju iz volne še dodatno prečistijo, zato je hipoalergenski. V tradicionalni naravni kozmetiki se lanolin pogosto uporablja tudi kot emulgator, saj ima odlično lastnost (polarni značaj), da je topen v oljih, hkrati pa nase veže vodo. 

Lastnosti / napotki:

  • Topnost: v oljih (se meša), z vodo tvori emulzijo.
  • Temperatura tališča: med 38 - 44°C.
  • Izgled: rumen vosek.
  • Vonj: rahel meden vonj.

Namen: vlažilec za kožo (emolient) / emulgator / regenerator.

Sestavine: 100% lanolin.

Uporaba: lanolin je izredno kompatibilen s človeško kožo saj je podoben podkožnem sebumu. Poznan je kot izredno dober emolient, ki kožo zmehča in jo naredi bolj prožno. Na koži lanolin naredi začasno pregrado (pol prepustni film), kar omogoča koži, da se globinsko navlaži in upočasni izhlapevanje vlage. Poleg tega prodre tudi globoko v kožo kjer sprosti vlago, ki jo ima vezano nase in kožo tako tudi globinsko navlaži (večja prožnost). Dokazano je, da lanolin pripomore k hitrejši regeneraciji popokane, suhe in zaradi vremenskih vplivov poškodovane kože. Ker naredi kožo prožno in mehko, ga nosečnice pogosto uporabljajo v kozmetičnih izdelkih za preprečevanje strij, doječe matere pa z njim mažejo popokane ali poškodovane bradavičke. V tradicionalni naravni kozmetiki se lanolin pogosto uporablja tudi kot emulgator, saj ima odlično lastnost (polarni značaj), da je topen v oljih, hkrati pa nase veže vodo.

Splošni napotek za pripravo kreme/losjona:

Lanolin se lahko uporablja tudi kot emulgator ali co-emulgator (skupaj z drugimi emulgatorji). Velja, da lanolin lahko nase veže do največ dvakrat svojo težo vode. Kreme pripravljene izključno z lanolinom so precej mastne, zato so bolj primerne kot medicinski balzami (mazanje bradvic, dojenčkovih zadnjic, suhih podplatov,...). Kremo pripravimo po klasični metodi. Oljno in vodno fazo segrejemo do 75°C ter ju nato ob hitrem mešanju združimo in ohladimo. Eterična olja ali arome dodamo pod 40°C. Mešati prenehamo, ko se zmes ohladi. Za mešanje manjših količin lahko uporabimo kar palični mešalnik. Vse emulzije, ki vsebujejo vodo je potrebno tudi konzervirati, drugače se precej hitro pokvarijo. V hladilniku zdržijo nekonzervirane kreme do največ 5 dni.

Priporočena uporaba: 1 - 60%:

  • Kreme (emulzije z voda v olju): 1 - 60%.
  • Mazila (brezvodna), balzami za ustnice ali druge emulzije voda v olju: 1 - 15%.
  • Mila: 1 - 3%.

Poreklo: Nemčija.

Količina: 250g.