Dobrodošli v spletni trgovini Alaja!

Sojin lecitin 150g

Razpoložljivost: Na zalogi

9,90 €

Bodite prvi in ocenite ta artikel

Sojin lecitin 150g

Sojin lecitin je popularen emulgator, ki se uporablja v kozmetični in prehranski industriji. Sojin lecitin pridobivajo iz sojinega olja in služi kot stabilizator emulzij za pripravo domačih krem in mazil.  

Lecitin je zmes fosfolipidov, prisoten je v vsaki živalski in človeški celici, zlasti v jajčnem rumenjaku, možganih in živcih. Za naš organizem sta pomembni predvsem glavni sestavini lecitina, holin in inozitol, ki pomagata ohranjati mentalne sposobnosti, izboljšata koncentracijo in spomin. Zato ga najdemo tudi v obliki prehranskih dopolnil. Najpomembnejša funkcija lecitina pa je pomoč pri razgradnji maščob v jetrih. Vendar se uporaba lecitina ne konča tukaj, kot emulgator se lecitin pogosto uporablja predvsem v proizvodnji margarine, čokolade, majoneze ter nekaterih sladoledov, poznan pa je kot E 322. Uporabljamo ga lahko tudi pri dermatoloških težavah, kot so izpadanje las, motnje v rasti nohtov ter pri dermatitisu in psoriazi. Izredno učinkovit je v kombinaciji z vitaminom E, omega 3 maščobnimi kislinami in betakarotenom. Alergične reakcije so redke, tudi pri ljudeh, ki izdelkov iz soje sicer ne prenašajo dobro.

Lastnosti / napotki:

  • Topnost: v oljih (se meša), z vodo tvori emulzijo.
  • Izgled: rumen prah.
  • Vonj: rahel specifičen nemoteč vonj.
  • Kvaliteta: 100% čist, brez primesi.

Namen: ko-emulgator / stabilizator.

Sestavine: 100% čisti sojin lecitin.

Uporaba: lecitin se poleg v prehranski industriji lahko uporablja kot emulgator in stabilizator emulzij tudi v kozmetiki. Primeren je za emulzije olje v vodi (kreme) ter tudi emulzije voda v olju (mazila/mastne kreme). V kozmetiki se lecitin večinoma dodaja kot ko-emulgator (v kombinaciji z drugimi emulgatorji) saj kot samostojni emulgator v nizkih koncentracijah tvori bolj šibke emulzije. Lecitin ima tudi ostale blagodejne učinke na kožo, dobrodejno deluje predvsem pri raznih kožnih spremembah (dermatitis).   

Splošni napotek za pripravo kreme/losjona:

Lecitin se uporablja kot emulgator ali ko-emulgator (skupaj z drugimi emulgatorji). V primeru, da ga dodajamo kot ko-emulgatror je učinkovit že pri zelo nizkih koncetracijah pri okoli 0,2%. Če dodajamo samega ga je potrebno dodati nekoliko več, vendar se v vsakem sistemu obnaša nekoliko drugače, tako je potrebno malo eksperimentiranja. Dobro se meša z olji, zato ga najprej vmešamo v tekoči del oljne faze (olja). Po potrebi grudice razbijemo s paličnim mešalcem ali ročno z žlico. V vodi je lecitin slabo topen. Kremo pripravimo po klasični metodi. Oljno in vodno fazo segrejemo do 75°C ter ju nato ob hitrem mešanju združimo in ohladimo. Eterična olja ali arome dodamo pod 40°C. Mešati prenehamo, ko se zmes ohladi. Za mešanje manjših količin lahko uporabimo kar palični mešalnik. Vse emulzije, ki vsebujejo vodo je potrebno tudi konzervirati, drugače se precej hitro pokvarijo. V hladilniku zdržijo nekonzervirane kreme do največ 5 dni.

Priporočena uporaba: 0,100 - 2,0%:

  • Kreme, (emulzije z voda v olju): 0,100 - 2,0%.
  • Mazila ali druge emulzije voda v olju: 0,100 - 0,500%.

Poreklo: Italija.

Količina: 150g.