Dobrodošli v spletni trgovini Alaja!

Superhrana - Hrana in zdravilo prihodnosti

Razpoložljivost: Na zalogi

29,90 €

Bodite prvi in ocenite ta artikel

Superhrana - Hrana in zdravilo prihodnosti

Superhrana - Hrana in zdravilo prihodnosti je več kot tristo strani debela knjiga opremljena z vsemi skrivnostmi o superhani. Superhrana je izvrsten vir beljakovin, vitaminov, mineralov, antioksidantov, dobrih maščob, maščobnih kislin, aminokislin, encimov in drugih pomembnih hranil. David Wolfe superhrano opisuje kot skupno poimenovanje za izvrstna živila, ki so jih odkrile najpomembnejše civilizacije sveta. Njihovi učinki so močni in številni, njihova uporaba pa preprosta, saj so primerna za najrazličnejše telesne tipe in načine presnove. 

Kaj je superhrana? To je skupina energijsko in hranilno bogatih živil, ki v zadnjem času postajajo vse bolj dostopna in imajo neverjeten potencial prehranske vrednosti in zdravilnih učinkov. David Wolfe v tej zanimivi, barviti knjigi podrobno predstavlja okusne in izjemno hranilne izdelke rastlinskega izvora, kot so na primer jagode goji, konopljino seme, kakavova zrna, maca, spirulina, čebelarski izdelki in vrsta drugih.

Superhrana je izvrsten vir beljakovin, vitaminov, mineralov, antioksidantov, dobrih maščob, maščobnih kislin, aminokislin, encimov in drugih pomembnih hranil. Vsako superživilo je podrobno predstavljeno, avtor pa ponuja tudi mnogo preprostih receptov za pripravo okusnih jedi.

Trditve in dejstva v knjigi temeljijo na znanstveni osnovi in bralca prepričajo o nepogrešljivem pomenu superhrane za uravnoteženo, zdravo prehrano, dobro počutje, lepoto in spremembo prehranjevalnih navad, življenjskega sloga ter celotnega planeta.

David Wolfe superhrano opisuje kot skupno poimenovanje za izvrstna živila, ki so jih odkrile najpomembnejše civilizacije sveta. Njihovi učinki so močni in številni, njihova uporaba pa preprosta, saj so primerna za najrazličnejše telesne tipe in načine presnove. Njegov cilj je, da bi imel vsak prebivalec našega planeta možnost uživanja surovih živil, superhrane, superzelišč in najboljše čokolade na svetu. Prizadeva si tudi, da zdrav način življenja postane preprostejši in zabavnejši kot kadar koli doslej.

Na več kot tristo straneh, opremljenih s slikami in ilustracijami, boste našli ogromno uporabnih podatkov, nasvetov, zanimivosti in receptov.

MNENJA: 

»Je na svetu sploh kdo, ki čuti več strasti, predanosti in ima več znanja o neverjetnih učinkih superživil na naše telo, misli in planet kot David Wolfe? Najverjetneje ne. Kadarkoli se sprašujete, kaj lahko pojeste in česa ne, lahko David Wolfe s svojimi nasveti poskrbi, da bo vsak vaš krožnik bolj zdrav.«

-Angela Bassert, igralka in avtorica knjig

»David Wolfe je spisal izvrstno knjigo, polno modrosti in čudovitih spoznanj, ki je obvezno branje za vsakogar, ki bi rad dosegel optimalno zdravstveno stanje. Superhrana so živila prihodnosti, s katerimi bo svet postal bolj zdrav.«

-Dr. Patricia Bragg, avtorica knjig in zagovornica zdravega načina življenja

»David Wolfe je kot strokovnjak popolnoma predan področju življenja in superživil. Sam preberem in podpiram vse, kar napiše. Menim, da so njegova dela o superživilih obvezno branje.«

-Jay Kordich, avtor knjig in podjetnik

»Znanje, ki ga David Wolfe deli z nami, je ključnega pomena za doseganje najvišje ravni zdravja, zavedanja in razumevanja zdravilnih učinkov hrane na naše telo in planet. Verjamem, da je David z vsem svojim bogatim znanjem nedvomno ena najpomembnejših osebnosti tega stoletja.«

-Justin BUA, umetnik in avtor knjige The Beat of Urban Art (Utrip urbane umetnosti)

»Predanost Davida Wolfa dobrodelnosti in Materi Zemlji je brez primere. Odkril je, da je njegovo resnično poslanstvo neverjeten dar, ki ga odkrito deli s svetom. Sočutna energija in čista ljubezen, s katero napolni vsako rastlino sta enaki energiji, s katero polni ljudi. Poznam le peščico ljudi, ki so tako zelo predani goreči želji, da bi ljudje odkrili čudež vzgoje in uživanja najboljše hrane, našli notranjo radost in vsak dan živeli kot najboljši dan v svojem življenju.«

-Demien Lichtenstein, filmski producent in režiser 

ODLOMEK IZ UVODA: 

Zakaj superhrana? Kaj so superživila?  

Prehrana počasi dobiva povsem nov pomen. S pomočjo sodobne tehnologije lahko končno izkoristimo potencial, ki ga imajo živila. Transport, komunikacija, računalniki in nova spoznanja o prehrani nam omogočajo dostop do izjemno kakovostnih prehrambnih izdelkov z vsega sveta, ki jih je bilo doslej nemogoče dobiti, ali pa jih sploh nismo poznali. 

Vse več ljudi se obrača k organsko pridelani hrani in išče naravno pot do zdravja. Gibanju, ki stremi k organsko pridelani hrani, se pridružujejo trgovinske verige v neverjetnem številu. Kmalu bo dosežena kritična masa potrošnikov, ki svojo kupno moč usmerjajo v organske izdelke. Bi tudi vi radi postali del tega revolucionarnega trenda in ugotovili, kako uživati kar najbolj zdravo hrano? 

Posebna hrana, omenjena v prejšnjem odstavku, se deli na tri skupine starodavnih vrst živil, ki jih dandanes na novo odkrivamo. 

- Sveža, surova živila rastlinskega izvora. Gre za pomembna vsakodnevna živila, kot je na primer večina vrst sadja, zelenjave, oreščkov, semen, morskega rastlinstva, kalčkov, trav, svežih zelišč in fermentiranih živil (npr. kislo zelje). O prehrani, ki temelji na svežih, surovih živilih rastlinskega izvora, sem obširneje pisal v knjigah The Sunfood Diet Success System (Sistem za uspeh s sončno hrano) in Eating for Beauty (Prehranjevanje za lepoto). Knjigi še nista bili prevedeni v slovenščino (op. prev.).

- Superhrana. To so živila z bistveno več kot eno ali dvema edinstvenima lastnostma. Jagode gojim na primer, so popoln vir beljakovin, polisaharidov s spodbudnim delovanjem na imunski sistem, betaina za čiščenje jeter, seskviterpenov proti staranju, antioksidantov, več kot dvajsetih mineralov v sledeh in še in še.

- Superzelišča. Gre za zelišča z izjemnimi toničnimi in adaptogenimi ter mnogimi drugimi edinstvenimi lastnostmi. Gobe reishi na primer pomagajo pri krepitvi imunskega sistema, delovanja srca, pljuč in ledvic ter pri pomlajevanju možganskih in veznih tkiv. Še en primer je mačji krempelj (uña de gato), superzelišče iz Peruja, ki vsebuje zaviralce monoamin-oksidaze, ki ugodno vplivajo na duševno počutje, s svojimi lastnosti pa krepi tudi imunski sistem in ga varuje pred virusi. Superzeliščem bo posvečena moja naslednja knjiga, omenjena pa so tudi v nekaterih receptih iz te knjige.  

Dandanes resnično živimo v dobi neverjetnega izobilja. Ljudje še nikoli v zgodovini niso razpolagali s tako kakovostnim znanjem o najboljših superživilih, superzeliščih in svežih izdelkih rastlinskega izvora. Navkljub vsem domnevno nepremostljivim težavam sodobne civilizacije je opazen napredek v naših prizadevanjih za bolj zdravo življenje in boljše samozavedanje. Končno odkrivamo, kako pomembno je našo prehrano dopolnjevati s popolnoma novo skupino živil, ki naše telo oskrbujejo s kar največ hranili, beljakovinami, so dobrega okusa, krepijo naše zdravje in nam zagotavljajo več energije, poleg tega pa so nizkokalorična in ne vsebujejo t. i. trans maščobnih kislin. 

Čedalje bolj očitno postaja dejstvo, da moramo uživati superživila, superzelišča in svežo, surovo hrano rastlinskega izvora, če želimo živeti bolj zdravo, vzpostaviti boljši odnos do hrane in se ob hrani zabavati bolj kot kadarkoli prej. Sčasoma bomo ugotovili, da naša želja po manj zdravi hrani samodejno izzveneva, saj v nezdravi hrani ne bomo več uživali. 

Najpomembnejša izmed treh omenjenih skupin je skupina superživil, ki se ji bomo posvečali v naslednjih poglavjih. Superživila predstavljajo posebno skupino užitnih, izjemno hranilnih rastlin, ki jih težko strogo označimo le kot prehranske izdelke ali zgolj kot zdravila (kot na primer zelišča). 

Superživila po svojih lastnostih sodijo tako med prehranske kot tudi zdravilne izdelke. So skupina najmočnejših, izjemno koncentriranih in najbolj hranilnih živil na svetu, ki imajo neprimerljivo večji potencial in več pozitivnih učinkov kot hrana, ki jo običajno uživamo. Zelo okusna in nasitna superživila pripomorejo k nepredstavljivo višji ravni življenjske energije v našem telesu in so najprimernejša izbira za vsakogar, ki želi v vseh pogledih izboljšati svoje zdravje, okrepiti imunski sistem, spodbuditi proizvodnjo serotonina, nadgraditi spolno moč in očistiti ter razkisati telo. Superživila zadovoljujejo in presegajo naše potrebe po beljakovinah, vitaminih, mineralih, glikonutrientih (pomembnih polisaharidih), pomembnih maščobnih kislinah in potrebe našega imunskega sistema ter še mnogo drugih potreb. Superživila so pravo pogonsko gorivo za »superheroje« današnjega časa, saj vplivajo na najbolj temeljno in kompleksno raven naših teles. S superživili bo vsak dan najboljši dan v vašem življenju – hiter, lahkoten, svež in zabaven! 

NEKAJ PRIMEROV RECEPTOV IZ KNJIGE:

CIMETOVE ROLADICE

Za deset majhnih kosov potrebujete:

 • zavojček tekoče temne čokolade (iz surovih kakavovih zrn),
 • 2–3 ščepce cimeta,
 • skodelico pekanovih orehov (nenamočenih),
 • skodelico datljev medjool (izkoščičenih).

Iz pekanovih orehov in datljev naredite testo, tako da jih skupaj stresete v multipraktik, kjer se bodo sesekljani delci zgnetli v maso, podobno testu. Po delovni površini posujte nekaj cimeta in nanj položite testo. Po testu posujte preostanek cimeta, nato pa ga zvaljajte. Če se začne oprijemati, dodajte še malo cimeta. Ko je testo debelo približno pol centimetra, odrežite robove, tako da dobite kvadrat, velik približno 15 x 15 cm. Razvaljano testo namažite s čokolado, nato pa privzdignite rob in testo zvijajte proti nasprotnemu robu. Rolado razrežite na približno centimeter in pol debele kose in postrezite.

KOZMIČNA OMAKA »HEMPINI«

 • Polovica skodelice vode,
 • 3 jedilne žlice limoninega soka,
 • 2 jedilni žlici ječmenovega misa,
 • tretjina skodelice konopljinih semen,
 • 2 jedilni žlici tahinija,
 • 2 jedilni žlici olivnega olja.

Mešajte, dokler zmes ne postane gladka, nato pa uživajte v najbolj hranilni omaki, kar ste jih kadar koli poskusili.

BAVARSKA KREMA

Recept prispevala Elaine Love. Za štiri osebe potrebujete:

 • 2 skodelici kokosovega mleka,
 • polovico skodelice kokosove vode,
 • 2 jedilni žlici pomarančnega soka (pol pomaranče),
 • osmino jedilne žlice himalajske soli,
 • ščepec (osmina jedilne žlice) barvila za živila iz kurkume v prahu,
 • 1 strok vanilije (postrgajte sredico),
 • 1 jedilno žlica vanilijevega ekstrakta,
 • 1 jedilno žlica mandljevega ekstrakta,
 • četrtino skodelice (po želji lahko več) agavinega nektarka (po želji lahko nadomestite z medom ali yacon sirupom),
 • 1 jedilno žlica sojinega lecitina iz gensko nespremenjene soje,
 • 1 jedilno žlica kokosovega olja ali masla.

Mešajte pri visoki hitrosti, dokler zmes ne postane kremasta. Postavite v hladilnik in postrezite ohlajeno.