0
Do brezplačne dostave manjka še: 100,00 
0

V košarici ni izdelkov.

Obiščite našo trgovino:
Vodnikova cesta 123A, Ljubljana
0
Do brezplačne dostave manjka še: 100,00 
0

V košarici ni izdelkov.

Ajdova potica s kokosovim nadevom

30.03.2021 alaja

Bliža se velika noč in z njo tako okusna potica, ki je prav gotovo stalnica na vsaki dobro obloženi mizi. Da bodo prazniki lažji, posledice na telesu manjše, predvsem pa, da si jo lahko privoščijo tudi tisti, ki se izogibajo glutenu, jajcem, mleku in dodanemu sladkorju, vam ponujamo recept za odlično ajdovo potico s kokosovim nadevom, ki je brez vseh zgoraj naštetih sestavin.

Večino sestavin ( klikni na sestavino) lahko hitro naročite v spletni trgovini www.alaja.si!

SESTAVINE ZA TESTO:

240g ajdove moke klik za naročilo
80g polnozrnate riževe moke klik za naročilo
80g koruznega škroba klik za naročilo
22g mletega indijskega trpotca klik za naročilo
1čž soli
naribana lupinica 1 bio limone
420ml kokosovega ali riževega napitka klik za naročilo
9g pecilnega praška iz vinskega kamna ali ½ svežega kvasa klik za naročilo
110g jabolčne čežane
60g suhih datljev klik za naročilo

SESTAVINE ZA NADEV:

120g oluščenega prosa klik za naročilo
350ml kokosovega ali riževega napitka klik za naročilo
2-4 žlice sirupa za slajenje ali podobnega sladila ( lahko tudi javorjev ali agavin sirup); če uporabljate neslajen rastlinski napitek sladilo ustrezno prilagodite klik za naročilo
120g grobe kokosove moke klik za naročilo

PRIPRAVA

Datlje namočimo v 420ml kokosovega ali riževega napitka, da se zmehčajo. S paličnim mešalnikom zmešamo do gladkega.

Mešanico damo v skledo, nadrobimo kvas in vse skupaj segrejemo do toplega. Počakamo 10 minut, nato dodamo še jabolčno čežano. Premešamo.

V večji posodi pripravimo suhe sestavine: ajdovo moko, riževo moko, koruzni škrob, indijski trpotec, limonino lupino, sol. Vse skupaj z metlico dobro premešamo.

Suhe sestavine dodamo mokrim in s kuhalnico dobro premešamo. Ta mešanica ne bo podobna testu, vendar brez skrbi, posodo dajte na stran za 10 minut, da indijski trpotec naredi svoje.

Na delovno površino posipajte pest ajdove moke ter na njej malo umesite testo, da dobite lepo kroglo. Kepo testa damo v pomokano posodo, prekrijemo z mokro in toplo kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem( približno 2 uri). V tem času se bo volumen podvojil.

Vzhajano testo razvaljamo na pomokani kuhinjski krpi v pravokotnik na debelino 0,5cm. Širino izberite glede na model. Po njem vse do roba razmažemo ohlajen nadev.

Potico tesno zvijemo s pomočjo krpe na kateri je testo. Pekač premažemo s kokosovim oljem in vanj posujemo malo moke. Pekač nato obrnemo, da odstranimo odvečno moko.

Potico previdno premestimo v namazani model in jo do dna prebodemo z iglo ali z zobotrebcem, da iz nje izpustimo zrak. Vse skupaj pustimo, da 1 uro zopet vzhaja.

Potico pečemo približno 50 minut ( odvisno od pečice) na 170 stopinjah. Ko je potica pečena, to preverimo z zobotrebcem ( ostane čist).

Ko je potica pečena, jo še nekaj minut pustimo v modelu, nato jo obrnemo in pustimo, da se ohladi. Posujemo jo z grobo kokosovo moko.

PRIPRAVA KOKOSOVEGA NADEVA

V lonec damo proso, kokosov napitek in zavremo. Na majhni temperaturi in s pokrito pokrovko kuhamo 20 minut brez vmesnega mešanja.

Ohladimo v pokritem loncu ( na sobno temperaturo).

Kuhano proso, kokosovo moko in sirup za slajenje damo v multipraktik in mešamo, da se sestavine dobro povežejo med seboj – nastane gladka, mazljiva masa.

Recept je povzet po knjigi 100 zdravih in okusnih receptov, Suzane Fridl Vajda.

Naložbo vavčer za digitalni marketing (izdelava spletne trgovine) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.