Dobrodošli v spletni trgovini Alaja!

Črni sezam semena 500g (EKO)

Razpoložljivost: Na zalogi

7,90 €

Bodite prvi in ocenite ta artikel

Črni sezam semena 500g (EKO)

Črni sezam semena so najbolj dragoceni prasezam, ki raste pod Himalajo. Črni sezam semena gojijo domačini v povsem neoporečnem okolju. Sezam prištevamo med najstarejše gojene kulture, tako kot konopljo. Omenjen je v papirusu iz Liberije, ki izhaja iz leta 1800 pr.n.š. Sezam je prišel iz Indije in Afrike na Mediteran, Japonsko in Kitajsko ter v Južno Ameriko. Imenovali so ga »črno zlato«. Danes so največji pridelovalci sezama Kitajska, Honduras, Nikaragva, Ekvador in Egipt. Sezamova semena so majhna, jajčaste oblike, lahko so bela, bledo rumena, rdeča, rjava ali črna. Lahko ga dodamo kosmičem, mleku, lahko ga posujemo po namazu, dodamo testu pri peki kruha ali posujemo po solatah.

Sestavine: 100% črni sezam semena iz kontrolirane ekološe pridelave.

Hranilna vrednost na 100g: energija 1325kJ/317kcal, maščobe 50,4g, od tega nasičene 7,6g, ogljikovi hidrati 10,2g, od tega sladkorji 0,1g, vlaknine 11,2g, beljakovine 20,9g, sol 0,1125g, kalcij 975mg, železo 14,55mg, magnezij 351mg.

Uporaba: črni sezam semena lahko uporabljamo na različne načine. Lahko ga dodamo h kosmičem, ki jih zalijemo z mlekom in imamo tako pripravljen bogat zajtrk, lahko ga posipamo po namazu na kruhu (na Japonskem si ga posipajo na med, namazan na kruhu), lahko ga dodamo v testo za kruh ali pa ga uporabimo pri solatah. Uporabimo domišljijo in si popestrimo obroke s črnim sezamom. Priporočen dnevni vnos črnega sezama je 12g (1-2 čajni žlički na dan).

Opozorilo: hranite v hladnem in suhem prostoru.

Certifikat: NL-BIO-01. 

Dobavitelj: MB 3 Ocean, Slovenija.

Poreklo: Bolivija.

Količina: 500g.