0
Do brezplačne dostave manjka še: 100,00 
0

V košarici ni izdelkov.

Obiščite našo trgovino:
Vodnikova cesta 123A, Ljubljana
0
Do brezplačne dostave manjka še: 100,00 
0

V košarici ni izdelkov.

Gurmar – rešilna bilka za diabetike

14.07.2018 alaja

V tropskih gozdovih južne in osrednje Indije že več kot dva tisoč let žvečijo liste gurmarja (Gymnema sylvestre) za lajšanje težav, povezanih s sladkorno boleznijo, zgovorno pa je tudi ime te divje ovijalke. Gurmar namreč v hindijščini pomeni »uničevalec sladkorja«. Znanstvene raziskave, ki so jih zahodni znanstveniki opravili v zadnjih letih, potrjujejo učinke, zaradi katerih je postal gurmar nepogrešljiv del tradicionalne indijske medicine ajurvede. Da pa bi razumeli resnično moč gurmarja v boju proti škodljivemu sladkorju, moramo najprej spoznati njegovega nasprotnika.

Sladki morilec na pohodu

gurmar-v-prahu-1-3

Ameriška nutricionistka dr. Nancy Appleton je v svoji knjigi Samomor s sladkorjem naštela kar 146 negativnih učinkov uživanja sladkorja. Najsplošnejši so nabiranje odvečnih kilogramov, slab spanec, glavobol, stres, problematična koža, motnje koncentracije in nihanje razpoloženja, čezmerno uživanje sladkorja pa povečuje tudi tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, povišanega krvnega tlaka, nekaterih oblik raka in sladkorne bolezni tipa dve. Ta bolezen je danes na četrtem mestu med vzroki umrljivosti v razvitih državah, strokovnjaki pa menijo, da bo leta 2030 imelo sladkorno bolezen 8,9 odstotka prebivalcev Slovenije. Po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije je priporočena količina vnosa sladkorja za zdravega odraslega moškega 8 žličk, za žensko pa 7 žličk na dan.

Skrivnost učinka gurmarja je gimnemična kislina

Glavna učinkovina gurmarja – gimnemična kislina ima podobno molekularno sestavo kot glukoza, na naš organizem pa učinkuje dvojno. Upočasnjuje izločanje sladkorja v kri ter spodbuja rast celic v trebušni slinavki, ki proizvajajo inzulin. Tako gurmar uravnava raven krvnega sladkorja v organizmu, kar še posebej koristi ljudem, ki trpijo za kronično hiperglikemijo. Poleg tega gimnemična kislina vpliva na receptorje za sladek okus, in zavira njegovo zaznavanje ter zmanjšuje hrepenenje po sladkem. Znanstveniki z univerze v Kansasu so odkrili revolucionarni učinek gurmarja pri zdravljenju bolezni, ki jih povzročajo glive kot je kandida. Ugotovili so, da gimnemična kislina zavira pretvorbo neškodljivih gliv kvasovk v zdravju škodljivo obliko.

Rešilna bilka za diabetike

Študije učinkov uživanja gurmarja na lajšanje simptomov sladkorne bolezni so izjemno obetavne. Ena od študij, ki so jo opravili z bolniki s sladkorno boleznijo tipa dve, je pokazala, da je po 18 mesecih rednega uživanja gurmarja več kot tri četrtine udelžencev zmanjšala odmerek konvencionalnih zdravil za lajšanje simptomov diabetesa, kar četrtina pa jih je popolnoma opustila. Pred prenehanjem jemanja predpisanih zdravil se morate posvetovati z zdravnikom. Uživanje gurmarja prav tako ni nadomestilo za uravnoteženo prehrano.

Najpomembnejši učinki rednega uživanja gurmarja so:

zavira zaznavanje sladkega okusa,
uravna raven sladkorja v krvi,
spodbuja delovanje trebušne slinavke in proizvodnjo inzulina,
zmanjšuje hrepenenje po sladkem,
vzdržuje uravnotežen apetit
prispeva k doseganju in ohranjanju zdrave telesne teže.

Kliknite tu za nakup izdelka.

Članek je bil objavljen v reviji Reporter.

Naložbo vavčer za digitalni marketing (izdelava spletne trgovine) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.