Dobrodošli v spletni trgovini Alaja!

Olivno olje ekstra deviško Aegean Gold 500ml (EKO)

Razpoložljivost: Na zalogi

10,90 €

Bodite prvi in ocenite ta artikel

Olivno olje ekstra deviško Aegean Gold 500ml (EKO)

Olivno olje Aegean Gold je olje iz treh redkih sort oliv. Olivno olje Aegean Gold je nefiltrirano hladno stiskano ekstra deviško olje. Olivno olje Aegean Gold je narejeno iz ročno obranih skoraj zrelih oliv sorte valanolia, ladolia in adramitiani. Sorta valanolia je srednje trdnosti in gojijo ga na večini vzhodnih Egejskih otokih. Na otoku Lezbos predstavlja 70% rastoče oljčne površine, kar naredi pomembno nacionalno raznolikost. Otok Lezbos namreč prispeva 10-20% letne grške predelave olja. To olje je ocenjeno z zelo visoko kakovostjo. Sorta adramitiani je po obsegu rasti druga sorta, ki jo gojijo na otoku Lezbos in predstavlja 20% rastoče oljčne površine, Je zelo odporna sorta in vsebuje visoko vsebnost olja. Je zelo občutljiva na napade z oljčno muho, zmerno odporna na mraz in se goji do 500-600m nadmorske višine. Sorta ladolia, okus le te je bolj mehak in sladek. Spominja na zrelo sadje kot so jabolka. Na zrel paradižnik in včasih tudi na mandlje. Je tretja in najbolj redka sorta olive na Lezbosu. Predstavlja 5% rastoče oljčne površine. Za svoje dozorevanje potrebuje glivo, ki se pojavi le na nekaterih Lezboskih drevesih.

Olje je bio, nefiltrirano, ekstra deviško (kislos do 0,5%), pridobljeno neposredno z mehanskimi postopki in hladno stiskano. Je rahlo sladkega okusa, katerega spremlja blaga pikantnost s pridihom narave, suhih paradižnikov in grenkih mandljev.

Poreklo Olivnega olja Aegean Gold je kraj Plomari na otoku Lezbos v Grčije. Prav Stara Grčija, ki je zibelka evropske civilizacije, je znana po tem, da je bila prav ona ta, kjer so našli prva oljčna drevesa. Nastanek mitološkega mesta Aten je namreč tesno povezan z oljko. Boginja Minerva znana kot zaveznica obrtnikov, naj bi po ljudskem izročilu dala in ustvarila oljčno drevo. Ljudstvu se je to zdelo imenitno darilo. V Stari Grčiji pa je veljal posek oljčnega drevesa, poleg umora, za najhujši zločin. Naj prestižnejša nagrada za zmago na olimpijskih igrah je bila amfora napolnjena z oljem oljk. Kasneje so Rimljani in Grki spletali oljčne vence za različne slavnostne priložnosti, kot na primer za zmagovalca olimpijskih iger. Iz tega lahko razberemo, da se je olje oljk pojavljalo že v antičnih časih in bilo nepogrešljiv del zdrave prehrane. Oljka kot drevo oznanja simbol rodnosti, slave in miru, ter predstavlja moč in Titansko odpornost. Elementi olivnega olja so: sonce, kamen, voda, tišina in mir. Antični pesnik Homer je olivno olje poimenoval »tekoče zlato«.

Mednarodne nagrade za Aegean Gold Bio:

1.    BIOL Premio (Italija) extra zlata 2015,

2.    BIOL Premio (Italija)zlata 2016,

3.    BIOL Premio (Italija)srebrna 2014,

4.    proglašen za “Best of Greece” 2010,

5.    DIO Selection (Grčija) “best organic oil of Greece” 2006.

Sestavine: 100% hladno stiskano ekstra deviško olivno olje iz kontrolirane ekološke pridelave. 

Uporaba: najpogosteje se ga uporablja za kuhanje in pripravo hladnih in toplih jedi. Uporabljamo pa ga lahko tudi za čiščenje, odstranjevanje madežev in prahu, razsvetljavo, vzdrževanje in popravljanje, boljše počutje in nego.

Opozorilo: hraniti v temnem, suhem in hladnem (do 20 stopinj) prostoru. 

Certifikat: GR-01-BIO.

Proizvajalec: M. Rafteli-Protouli, Grčija.

Poreklo: Grčija.

Količina: 500ml.