Sestavine: svetlo gorčično seme, celo, iz kontrolirane ekološke pridelave.
Uporaba: primerno za kaljenje ali pa kot začimba – kot pikantna priloga številnim jedem. So zelo pekoča, zato naj se dodajajo jedem varčno.
Pri kalitvi:
- Seme pripravimo, tako da ga namakamo 15 minut
- Čas kalitve je 3 dni pri temperaturi od 18-20C.
- 2 krat dnevno izperemo
Certifikat: AT-BIO-301.
Proizvajalec: Sonnentor Gmbh, Nemčija.
Dobavitelj: Zakladi narave, d.o.o., Ljubljana.
Poreklo: Avstrija.
Količina: 120g.
Svetla gorčična semena cela so majhna semena rastline Sinapis alba, znana po svojem ostrem in pikantnem okusu. Primerna so kot začimba ali za kaljenje.
V kulinariki se pogosto uporabljajo kot osnova za pripravo gorčice, kjer jih zmletih zmešamo s tekočino, kot so kis, vino ali voda, in začimbami. Poleg tega se lahko uporabljajo tudi v marinadah, solatah ali kot začimba ter pri različnih zelenjavnih jedeh ali juhah, kjer lahko dodajo jedi edinstveno teksturo in okus.
Najbolje je, da najprej vzgojite oz. kalite semena, kar je zelo enostavno storiti v cedilu za krešo (s kaljenjem se tudi pridobi največ vitaminov in mineralov). Vedno jih je najbolje hraniti vlažne in zaščitene pred neposredno sončno svetlobo. Zelenjavo lahko poberete po nekaj dneh.
Odmerjanje gorčice naj bo varčno, saj je zelo pekoča.