Sestavine: Rožnate jagode popra (iz ekološke pridelave)
Lahko vsebuje sledi oreščkov, arašidov in sezama!
Shranjevanje: shranjujte na hladnem, suhem mestu, zaščiteno pred svetlobo.
Dobavitelj: Mosoma d.o.o.
Poreklo: Brazilija/Madagaskar.
Količina: 20g.
Rožnati poper – celi izvira iz toplih, vlažnih predelov Južne Amerike, zlasti iz Brazilije, kjer raste na razkošnih grmovjih in drevesih vrste Schinus molle ali Schinus terebinthifolia, ki lahko dosežejo višino tudi do 12 metrov. Čeprav po videzu spominja na pravi poper, rožnati poper botanično ne sodi v isto družino; gre za t. i. lažno papriko iz družine sumakov. Jagode obirajo od konca novembra pa vse do začetka februarja, ko dosežejo svojo intenzivno rožnato barvo in značilno aromo.
Njegove jagode so krhke, bleščeče in nekoliko večje od črnega popra, okus pa je popolnoma drugačen – izstopajoče sladkast, z notami po rdečih sadežih, jagodičevju in rahlo citrusno-smetanastim pridihom, obogatenim z blagim pikantnim zaključkom. Prav zaradi te edinstvene arome in barve je rožnati poper priljubljena izbira v gurmanski kuhinji, kjer pogosto igra tudi vizualno vlogo.
V tradicionalni medicini so mu pripisovali protivnetne in antiseptične lastnosti, ponekod pa so ga uporabljali tudi kot blago prebavilo ali tonik.
Uporaba v kulinariki:
Rožnati poper se odlično ujema z ribami, perutnino, mehkimi siri, sladicami in sadnimi čatniji. Zaradi svoje sladkaste note je izjemno primeren za sadne solate, omake z jagodičevjem, čokoladne sladice ter marinirane sire. V kulinariki je še posebej cenjen kot dekoracija – njegove živo rožnate jagode pričarajo barvni kontrast na krožniku, hkrati pa dodajo prefinjeno aromo. Priporočljivo ga je kombinirati z drugimi vrstami poprov v mešanicah, vendar pozor – zaradi njegovega oljnatega in mehkejšega ovoja ni primeren za uporabo v klasičnih mlinčkih, saj lahko hitro zamaši mehanizem. Najbolje ga je predhodno zdrobiti v možnarju ali narezati.