Fižol Tonka cel 30g (EKO)

Izhaja iz tropskih predelov Južne Amerike in je široko uporabljena začimba, z vonjem, ki spominja na vanilijo, mandlje, cimet in klinčke.
Redna cena:
9,90 €
Akcijska cena:
9,90 €
Izdelek je na zalogi

Sestavine: fižol Tonka iz ekološke pridelave.

100 g vsebuje v povprečju:

Energijska vrednost 1956 kJ/467 kcal

Maščobe 24 g

Od tega nasičene 7,4 g

Ogljikovi hidrati 50 g

Sladkor 9,1 g

Beljakovine 13 g

Sol 0,01g

Certifikat: Certifikat 2021.

Dobavitelj: Mosoma d.o.o.

Poreklo: Brazilija.

Količina: 30g

Fižol Tonka cel je seme drevesa Dipteryx odorata, ki izhaja iz tropskih predelov Južne Amerike, predvsem iz Brazilije, Venezuele in Gvajane. Ta semena, znana tudi kot tonkovci, so dolga približno 2-3 centimetre in imajo trdo, črno lupino. Zaradi visoke vsebnosti kumarina, naravne kemijske spojine, imajo močan, prijeten vonj, ki spominja na vanilijo, mandlje, cimet in klinčke.

V Evropi je bil fižol tonka zaradi vsebnosti kumarina začasno prepovedan kot živilo. Prepoved je bila odpravljena leta 1991, vendar je ta začimba postala priljubljena šele v zadnjih letih.

Uporaba v kulinariki:

V kulinariki se fižol tonka uporablja predvsem kot začimba za aromatiziranje sladic, kot so pudingi, torte, čokolada in sladoledi. Njegova intenzivna aroma daje jedem bogat in kompleksen okus. Pogosto se uporablja kot alternativa vaniliji, a ga ne smemo zreducirati zgolj na uporabo v sladkih jedeh.

Kljub široki uporabi pa je smiselno biti zmeren pri doziranju, saj kumarin v velikih količinah lahko povzroči zdravstvene težave.