Sestavine: Hrastova skorja (Quercus cortex).
Uporaba: Za obkladke in sedeče kopeli prelijte 1 veliko žlico (6 g) hrastove skorje z 1 l vrele vode, kuhajte 15-20 minut, nato precedite. Za grgranje in izpiranje ust prelijte 2 čajni žlički (3 g) hrastove skorje s skodelico (200 ml) hladne vode, prevrite, pustite stati pokrito nekaj minut in precedite.
Opozorila:
Shranjujte pri temperaturi do 25 ˚C, v suhem prostoru!
Proizvajalec: GALEX, Murska Sobota.
Količina: 80g.
Hrastova skorja je naraven zeliščni pripravek iz kakovostne hrastove skorje (Quercus cortex), cenjen zaradi svojih tradicionalnih uporab in vsestranskosti. Iz nje lahko pripravite prijeten in zdrav napitek ali pa jo uporabite kot obkladek oziroma za kopeli, kjer se pogosto išče naravna podpora splošnemu dobremu počutju.
Hrast je mogočno drevo, znano po bogati vsebnosti čreslovin v svoji skorji, zato se čaj iz hrastove skorje tradicionalno uporablja pri težavah z zgornjimi dihalnimi potmi, različnih težavah prebavil ali kože, pa tudi za izpiranje ustne votline in žrela. Številni jo uporabljajo v obliki sedečih kopeli ali obkladkov, kadar iščejo naravno pomoč pri občutljivi ali razdraženi koži, pri vnetjih sluznice v predelu zadnjika in zunanjih spolovil ali pri zunanjih hemoroidih.
Priprava čaja za grgranje in izpiranje:
2 čajni žlički hrastove skorje prelijte s skodelico hladne vode, zavrite, pustite stati nekaj minut in precedite.
Priprava za obkladke ali sedeče kopeli:
Veliko žlico hrastove skorje prelijte z 1 litrom vrele vode, kuhajte 15–20 minut ter precedite.
