COVID-19

Knjiga, ki poizkuša odgovoriti na različna vprašanja glede epidemije virusa COVID-19 in kako se izogniti podobnim pandemijam v prihodnosti.
Redna cena:
26,50 €
Akcijska cena:
26,50 €
Izdelek je na zalogi

Avtor: Debora Mackezie.

Prevedel: Andrej Poznič.

Format: 20 x 13cm.

Obseg: 269 strani.

COVID-19: Pandemija, ki se nikoli ne bi smela zgoditi in kako preprečiti naslednjo je knjiga, ki govori o izbruhu virusa COVID-19.

Debora Mackenzie je novinarka, ki za poljudnoznanstveno revijo New Scientist že tri desetletja spremlja izbruhe nalezljivih bolezni, s tem povezane virološke raziskave, razvoj cepiv in zdravil ter delovanje Svetovne zdravstvene organizacije na tem področju. Poglobljeno je spremljala izbruhe sarsa, ebole, ptičje in prašičje gripe ter drugih, po obsegu manjših, toda pogosto veliko bolj smrtonosnih virusov.

Avtorica je prepričana, da se ta pandemija po vsem, kar smo se v zadnjih nekaj desetletjih naučili o virusih, nikoli ne bi smela zgoditi. Znanstveniki so na nevarnost družine koronavirusov in še nekaterih drugih bolj nevarnih virusov opozarjali zadnjih petnajst let. Začetni raziskovalni zagon po grozečem izbruhu sarsa leta 2003 je delno ustavila velika finančna kriza.

Delovanje sveta v celoti, vedno bolj pa tudi javnega zdravstva, je podrejeno hitrim dobičkom, ki jih dolgoročne raziskave in razvoj cepiv in zdravil za nalezljive bolezni ne prinašajo. Je pač donosnejše izdelovati antidepresive ali pripravke za dvigovanje spolne moči. Politiki, odvisni od vsakokratnega potrjevanja na volitvah, raje namenjajo denar za orožarsko industrijo kot za nakupe rezervne medicinske opreme ‘za hude čase’, ki večinoma nekoristna propada v skladiščih – razen, kadar jo nujno potrebujemo, da rešuje življenja. Nekaj podobnega se dogaja z njunimi ukrepi preprečevanja širjenja okužb ob izbruhih. Dokler ni zelo hudo, smo zagovorniki svoboščin in zavračamo vsako omejevanje ‘normalnega’ življenja. Toda s pandemičnimi virusi je tako, da ko postane hudo, je velikokrat že prepozno.

Covid-19 je razmeroma blaga pandemija, avtorica je prepričana, da bi situacija lahko bila veliko hujša. Debora Mackenzie se resno boji, da tudi še bo veliko hujše, kajti smrtonosnih kandidatov za nove pandemije v naravi ni malo. Svet pa je ob vsej moči globaliziranega gospodarstva strahotno ranljiv in krhek. Zamah metuljevih kril je potreben in že se lahko začne velikanska zgradba podirati kot domine. Dobro bi bilo, da pandemijo covid-19 sprejmemo kot zelo pomembno učno uro.

V knjigi najdemo odgovore na spodnja vprašanja, ki smo si jih verjetno zastavili že vsi.

  • Kaj je šlo narobe, da epidemija ni bila ustavljena že v samem žarišču izbruha v kitajskem Vuhanu?
  • Kako je mogoče, da je ves svet po vseh izkušnjah z nevarnimi virusi v zadnjih dveh desetletjih tako zelo nepripravljen na nove nalezljive bolezni? Niti mask in rokavic ni bilo, edino toaletnega papirja smo imeli vsi zadosti.
  • Zakaj nas nevarni virusi zdaj bolj ogrožajo, kot so nas še pred desetletji? Je tudi to davek na prenaseljenost in uničevanje okolja?
  • Kakšne bodo družbene (socialne, ekonomske kulturne, civilizacijske) posledice pandemije?
  • Si sploh smemo privoščiti vrnitev v ‘normalno’ življenje, kakršno je bilo pred pandemijo? Ne, pravi avtorica, kajti tista normalnost nas je pripeljala sem, kjer smo.
  • Če se želimo izogniti veliko bolj usodnim pandemijam, potrebujemo temeljite spremembe. Toda kakšne?