Teorija izbire

Dr.William Glasser v nadaljevanju knjige Teorija nadzora nadaljuje svojo razlago človeške duševnosti z vidika medosebnih odnosov, izbire lastnih vedenj ter genetskih potreb.
Redna cena:
27,90 €
Akcijska cena:
27,90 €
Izdelek je na zalogi

Avtor: William Glasser.

Založba: Chiara.

Obseg: 320 strani.

Teorija izbire je druga knjiga iz sklopa Teorija nadzora/Teorija izbire, ki obravnava in razlaga našo duševnost predvsem z vidika bitja, ki je pri doseganju zadovoljstva odvisno od odnosov z vsaj nekaj bližnjimi ljudmi ter kako ti vplivajo na našo srečo, zadovoljstvo, pa tudi nesrečo in bedo.

Osnovno sporočilo knjige je, da lahko vsak nadzoruje zgolj vedenje samega sebe in da nam drugi ne morejo ponuditi nič več kot le informacijo. Tako kot ne moremo mi vplivati na življenje drugih, tudi oni na morejo vplivati na naše življenje, odločitve ali vedenje. In vendar so vsi problemi , s katerimi se ljudje ubadamo, problemi z odnosi v sedanjosti.

Teorija nadzora oz. Teorija izbire trdi, da:
– je vse, kar počnemo, da se vedemo,
– je skoraj vsako vedenje izbrano,

– nas žene pet genetskih potreb: preživetje, ljubezen in pripadnost, moč, svoboda in zabava.

Dr. William Glasser je bil ameriški psihiater rojen v Clevelandu, Ohio. Glasser je razvijalec Realitetne terapije in Teorije izbire. Njegove ideje se osredotočajo na osebno izbiro, osebno odgovornost in osebne transformacije. Glasser je bil znan po uporabi svoje teorije na področju socialnih vprašanj, kot so izobraževanje, vodenje, zakonske zveze…
Glasser se je oddaljil od konvencionalnih psihiatrov z opozorilom javnosti o možni škodi za stroko psihiatrije, ki jo povzroča v svoji tradicionalni obliki zaradi skupnega cilja po diagnosticiranju bolnika z duševno boleznijo in predpisovanju zdravil za zdravljenje posamezne bolezni.