0
Do brezplačne dostave manjka še: 100,00 
0

V košarici ni izdelkov.

Obiščite našo trgovino:
Vodnikova cesta 123A, Ljubljana
0
Do brezplačne dostave manjka še: 100,00 
0

V košarici ni izdelkov.

Praznik Velike noči: svetloba, obnova, transcendenca ter novi začetki

29.03.2024 alaja

Velika noč, eden najpomembnejših praznikov krščanskega koledarja, je praznik upanja, obnove in preporoda, ki se tradicionalno praznuje s cerkvenimi obredi, bogoslužjem, ter običaji, kot so barvanje pirhov in druženje s sorodniki in prijatelji.

V krščanski tradiciji ima Velika noč izjemno pomembno vlogo, saj predstavlja temeljno načelo krščanske vere – upanje v večno življenje in odrešenje. Kristjani po vsem svetu se zberejo v cerkvah, kjer slavijo vstajenje Jezusa Kristusa in izpovedujejo svojo vero v življenje po smrti.

Praznuje se v spomin na vstajenje Jezusa Kristusa iz mrtvih, na njegovo zmago nad smrtjo ter s tem simbolizira transcendenco fizičnega telesa ter kliče k globlji duhovnem razumevanju sebe iznad telesa in uma.

Praznik Velike noči: svetloba, obnova, transcendenca ter novi začetki (vir:Amanda Clark)

Zajec, ki simbolizira plodnost ter pomlad kot boginja, simbol novih začetkov (vir: Amanda Clark)

Hkrati pa ima Velika noč tudi globoke korenine izven krščanskih tradicij. Njen vir seže v poganstvo in praznovanja, povezana z obrati letnih časov in obnovitvijo narave. Praznik ima vir v starih poganskih običajih, kjer so z njim praznovali prihod pomladi in z njo povezane germanske boginje Eostre (ki jo v mitih spremlja zajec, simbol plodnosti, še en zelo dobro poznan simbol Velike noči), ki prinaša novo svetlobo v zunanji, fizičen, ter naš notranji svet.

Duhovni in ezoterični pomen Velike noči sega globlje od zgolj verskih obredov. Ta praznik simbolizira tudi notranji proces preobrazbe, v katerem se soočamo s temami smrti in ponovnega rojstva v lastnem življenju. Kot naravni cikel prehoda iz zime v pomlad, Velika noč predstavlja prehod iz teme v svetlobo, iz stagnacije v rast, iz preteklosti v prihodnost.

Hkrati pa veliko noč simbolizira našo lastno zmožnost transcendence oz. preseganja fizičnega sveta. Jezusovo vstajenje od mrtvih nam prikazuje našo lastno nesmrtnost ter nas kliče k vedenju, da smo več kot zgolj telo in um in da to kot živo resnico prepoznamo v lastni izkušnji.

Velika noč nas spodbuja k temu, da si vzamemo čas za notranjo refleksijo, prepoznamo svoje notranje ovire in se osvobodimo bremen preteklosti. Pomlad, ki je čas prebujanja narave, nas spodbuja, da začnemo sveže, postavimo nove cilje in se odpremo novim priložnostim. Hkrati pa nas kliče, da presežemo razumevanje sebe kot zgolj posameznika ujetega v fizično telo ter razširimo svojo identiteto in sočutje na vse ljudi ter vsa živa bitja, ki bivajo na tem planetu skupaj z nami.

Zato si vzemimo čas za pomladno čiščenje našega uma, telesa in duha – poglejmo vase ter se soočimo z in opustimo ujeta čustva ter omejujoče misli, razširimo svoj jaz in ljubezen izven okvirov našega ega ter se odpravimo na pot novih začetkov z optimizmom, radovednostjo in zagnanostjo.

Naložbo vavčer za digitalni marketing (izdelava spletne trgovine) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.