Beljakovine za žilvljenje in smrt

Iztok Ostan zagovarja novo prehransko paradigmo in obširen pogled na pomen beljakovin ter zavrača dogmo, da prehranska dopolnila v naši hrani niso potrebna.
Redna cena:
14,90 €
Akcijska cena:
14,90 €
Izdelek je na zalogi

Avtor: Iztok Ostan.

Format: 195 x 125 mm, mehka vezava.

Obseg: 160 strani.

Beljakovine za življenje in smrt –  Prezrte raziskave in dogme o optimizaciji uživanja beljakovin. Knjiga nam daje popolnoma nov vpogled v pomembnost beljakovin v naši prehrani.

Avtor navaja, da živalske beljakovine skrajšujejo življenje in spodbujajo raka, vegetarijanska oziroma veganska prehrana pa je beljakovinsko pomanjkljiva. Predstavi nam svoj pogled na varne meje uživanja živalskih beljakovin in odkriva idealno beljakovinsko hrano.

Dr. Iztok Ostan zagovarja v svojih znanstvenih delih novo prehransko paradigmo: instinktivna nagnjenja nas silijo v prehranjevanje, ki je koristno predvsem za reprodukcijo, a je, dolgoročno, zdravju škodljivo. Tudi če se zavestno odločimo za zdravo prehrano, ne dosežemo optimalne fiziološke prehranjenosti. Narava nas namreč ni optimalno prilagodila na okoljsko hrano.

Avtor v knjigi poudarja, da beljakovine živalskega izvora skrajšujejo življenje in povzročajo degenerativne bolezni; tudi človeku podobnim opicam so bolj vablji-ve od rastlinskih, ker so učinkovitejše za reprodukcijo. Po drugi strani pa tudi veganska alternativa ni fiziološko optimalna, saj je beljakovinsko revna. Z vidika prebave je ugodnejša »ločevalna dieta« z beljakovinami brez ogljikovih hidratov, z vidika celičnega izkoristka aminokislin pa klasično kombiniranje živil, kot sta mleko s polento in fižol z mesom, a pri obeh načinih je izkoristek beljakovin zelo nizek.

Avtor predlaga, da se uživanje živalskih beljakovin omeji na domnevno varnih pet odstotkov energetskega vnosa, njihov primanjkljaj pa dopolni z preverjeno varnimi beljakovinskimi prehranskimi dodatki. Prevladujoče mnenje o nepotrebnosti prehranskih dopolnil v zdravi prehrani je namreč le dogma.

Knjigo, ki je doživela zelo ugodne znanstvene recenzije doma in v tujini, odlikuje preprost način izražanja, razumljiv vsakemu bralcu.