Guduchi (Tinospora cordifolia) je vzpenjavka iz družine Menispermaceae, s srčastimi listi in značilnimi zelenimi stebli, ki pogosto rastejo ovita okoli dreves, zlasti na tropskih območjih Indije, Nepala in Šrilanke.
Sveti izvor gudučija je opisan v indijskem epu Ramajana. Rama je molil, da bi se njegova vojska opic po vojni z uničujočim demonom Ravano obudila. Njegova molitev je bila uslišana in bog Indra je trupla poškropil z nebeškim nektarjem – tako so ta spet oživela. Iz kapljic nektarja, ki so padle neposredno na zemeljska tla, so vzklila semena drevesa guduči.
𝐆𝐮𝐝𝐮𝐜𝐡𝐢 je tako v orientu imenovan tudi 𝐚𝐦𝐫𝐢𝐭𝐚, 𝐧𝐞𝐤𝐭𝐚𝐫 𝐧𝐞𝐬𝐦𝐫𝐭𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐚𝐥𝐢 𝐧𝐞𝐛𝐞𝐬̌𝐤𝐢 𝐞𝐥𝐢𝐤𝐬𝐢𝐫.
Guduchi je izjemen adaptogen, ki pomaga našemu telesu, da se prilagodi različnim negativnim in stresnim dejavnikom iz okolja ter izboljšuje učinkovitost procesov v telesu.
Ima zelo širok spekter učinkov:
- Pomaga telesu pridobivati energijo in vitalnost
- Izboljšuje imunski sistem in odpornost
- Deluje protivnetno
- Ima razstrupljevalni učinek na telo, razgrajuje toksine ter pomaga regenerirati jetra
- Zavira procese staranja
- Uporablja se pri diabetesu, saj pomaga uravnavati krvni sladkor
- Ima izjemno pozitiven vpliv na lajšanje alergij (po eni študiji je kar 80% alergikom, ki so ga redno uživali, olajšal simptome)
- Uporablja se pri črevesnih motnjah, motnjah apetita in hiperacidnosti
- Uporablja se pri zlatenici, kožnih težavah in revmi
Po ajurvedi guduchi zmanjšuje pita in vata došo, a kot skupek vseh svojih lastnosti ima sposobnost harmonizacije vseh doš (vata, pita, kapha) in hranjenja vseh sedmih tkiv (dhatujev). Zaradi svojega segrevalnega učinka ali virja, je močan razstrupljevalec, ki deluje tako, da kuri nakopičene toksine iz telesa. V klasični ajurvedski medicini se guduchi pogosto kombinira z neemom in haritakijem za razstrupljanje, ali z ašvagando za izboljšanje vitalnosti in ravnovesje vata doše. Čeprav ima guduči segrevalni učinek, v ajurvedi velja, da zmanjšuje pita došo, zato ga je manj priporočljivo jemati (sploh na dolgi rok), če imamo že oslabljen telesni in prebavni ogenj (agni), ali pa ga lahko kombiniramo z drugimi zelišči, ki le tega vzpodbujajo, kot so ingver ali črni poper.
Čeprav je guduchi na splošno varna rastlina, naj se pred uporabo posvetujejo z zdravnikom osebe z avtoimunimi boleznimi, nosečnice in tisti, ki jemljejo imunosupresive, saj je guduči močan spodbujevalec telesne odpornosti.
Pri dolgotrajnem jemanju se je, kot pri vseh adaptogenih zeliščih z močnim učinkom, priporočljivo posvetovati z naturopatom ali strokovnjakom za indijsko tradcionalno medicino (ajurvedo).
Preverite zalogo kvalitetnega guduchija v naši spletni trgovini tukaj.