0
Do brezplačne dostave manjka še: 100,00 
0

V košarici ni izdelkov.

Obiščite našo trgovino:
Vodnikova cesta 123A, Ljubljana
0
Do brezplačne dostave manjka še: 100,00 
0

V košarici ni izdelkov.

Naravni repelenti proti komarjem: učinkovita zaščita v poletnih mesecih

04.07.2023 alaja

Ko se prebijemo skozi dolge zimske mesece in lahkotne pomladne dni, nas končno pozdravi poletje s svojimi sončnimi žarki, toplimi dnevi in prijetnimi večeri na prostem. Vendar pa poleg teh ugodnosti poletja pride tudi nekaj manj prijetnih spremljevalcev – nadležni komarji. Ti majhni, neumorni insekti lahko pokvarijo naše zunanje aktivnosti in nas pustijo razdražene, jezne in nemočne. K sreči pa imamo na voljo naravne repelente, ki nam lahko pomagajo obvladovati to nadlogo.

Obstaja več naravnih repelentov proti komarjem, ki so učinkoviti in hkrati prijazni do okolja. Eden izmed najbolj priljubljenih načinov za zaščito je uporaba eteričnih olj. Eterična olja so izvlečki iz rastlin, ki imajo močne arome in odganjajo komarje ter druge žuželke.

Najbolj učinkoviti in s študijami podprti naravni eterični olji proti komarjem sta:

  • Olje limoninega evkaliptusaeterično olje limoninega evkaliptusa vsebuje spojine, ki imajo potrjeno odvračalne učinke na komarje – v zadnjem času se tako pojavlja tudi v vse več komercialnih preparatih.
  • Olje citronele: citronela je tradicionalno znana kot odganjalka komarjev, ki ima pri tem tudi zelo prijeten citrusast vonj. Večina naravnih preparatov vsebuje velik delež citronele.

Poleg teh obstaja še mnogo drugih olj, ki lahko pomagajo odvrniti nadležne insekte: navadni evkaliptsivkaklinčkirožmarinmetacedračajevecgeranijacimettimijanlimonapomarančabor.

Nekatere študije so tudi pokazale, da dodatno učinkovite sestavine vključujejo: neemovo oljevirginski nepozebnik ali hamamelis, vodko in česen.

Uporaba eteričnih olj za zaščito

Ko uporabljamo eterična olja kot naravne repelente proti komarjem, je pomembno, da jih uporabljamo pravilno. Eterična olja so zelo koncentrirana in jih ne smemo neposredno nanesti na kožo. Najbolje je, da jih razredčimo z nosilnim oljem, kot je jojobino ali mandljevo olje.

Obstaja več načinov uporabe eteričnih olj kot naravnih repelentov proti komarjem. Lahko naredimo lasten sprej, tako da v stekleničko z razpršilko dodamo nekaj kapljic izbranega eteričnega olja, razredčenega v nosilnem olju ter jo razpršimo po izpostavljenih delih kože. Poleg nosilnega olja lahko kombiniramo svojo mešanico z alkoholom ali virginskim nepozebnikom, ki se pogosto uporablja za zaščito pred komarji. Prav tako lahko kapljice eteričnega olja dodamo v difuzor ali lonček z vodo, ki ga postavimo na mizo ali na teraso, da odganjamo komarje iz prostora.

 

Dodatni nasveti

Poleg uporabe naravnih repelentov je pomembno tudi upoštevati druge ukrepe za zaščito pred komarji. Med najbolj učinkovitimi metodami je izogibanje krajem, kjer so komarji najbolj aktivni, zlasti ob zori in mraku. Nositi dolge rokave in hlače ter uporabljati zaščitno mrežo na oknih in vratih je prav tako priporočljivo.

Zaščita pred komarji je ključna, da lahko v polnosti uživamo v toplih poletnih dneh. Z uporabo naravnih repelentov, lahko učinkovito odganjamo komarje brez uporabe škodljivih kemikalij. Poskusite različna eterična olja in njihove kombinacije ter odkrijte tisto, ki najbolje deluje za vas. Tako boste lahko z naravnimi sredstvi uživali v prijetnih trenutkih na prostem, ne da bi vas motili nadležni komarji!

Se želite zaščititi proti komarji z naravnimi repelenti, ki jih sami ustvarite doma? Poskusite z naslednjimi primeri ter jih prilagodite po občutku in lastnih izkušnjah:

 Pršilo proti komarjem:

 – 60 ml destilirane ali prevrete vode

– 45 ml virginskega nepozebnika ali vodke

– 30 kapljic eteričnega olja citronele

– 25 kapljic eteričnega olja poprove mete

– 15 kapljic eteričnega olja čajevca

– izbirno: 1 čajna žlička jojobinega olja – če ga dodate, dodajte samo 30 ml vodke ali nepozebnika

Uporabite 120ml čisto stekleničko s pršilko, jo napolnite z vodo, dodajte virginski nepozebnik ali vodko ter nosilno olje, nato pa 50 do 75 kapljic eteričnih olj. Dobro pretresite. Poškropite po izpostavljeni koži in/ali oblačilih, pazite, da se izognete stiku z očmi in sluznico. Ponovno nanesite vsaki 2 uri ali po potrebi. Shranjujte v temni steklenici, stran od toplote ali sončne svetlobe.

Sestavo lahko prilagodite po svojem občutku, dodate še kako eterično olje, držite pa se navedenih količin in razmerij.

Spodaj sta še dva primera naravnih repelentov proti komarjem. Najprej zmešajte vse sestavine, razen eteričnih olj. Ko je osnova pripravljena, dodajte olja in dobro pretresite za takojšnjo uporabo!

Pršilo proti komarjem:

 

– 2 žlici virginskega nepozebnika ali vodke, ali 1 žlica obojega

– 2 žlici mandljevega oljajojobinega oljaneemovega olja ali kombinacije

– 55 kapljic eteričnega olja limoninega evkaliptusa

– 15 kapljic eteričnega olja sivke

– 15 kapljic eteričnega olja cedre

– 15 kapljic eteričnega olja rožmarina

–  steklenička s pršilko, 240 ml

Mazilo proti komarjem:

– 10 kapljic eteričnega olja citronele

– 10 kapljic eteričnega olja limoninega evkaliptusa

– 5 kapljic eteričnega olja cedre

– 4 žlice nosilnega olja po vaši izbiri (jojobamandelj)

* Pred uporabo na nosečnicah, majhnih otrocih ali osebah, ki se zdravijo holistično, opravite raziskavo, saj eterična olja lahko vplivajo na določene terapije. Ob uporabi zaščitnih sredstev na vaših domačih ljubljenčkih bodite pazljivi, saj nekatera eterična olja niso najbolj primerna za uporabo na njih. *

Če nimate časa ali pa vam preprosto ni do mešanja doma, si oglejte naravne in učinkovite preparate za zaščito pred mrčesom TU

                                           Pa lepo poletje!

Naložbo vavčer za digitalni marketing (izdelava spletne trgovine) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.